CYTRYNA
Wiecie, że można wyhodować własną cytrynkę? Oto moje "maleństwo". Tutaj dowiecie się również co nieco o właściwościach owoców cytryny.
Właściwości cytryny
Cytryna uchodzi za owoc, który ma najwięcej witaminy C.
Jednak tak nie jest, więcej witaminy C niż cytryna zawiera chociażby pigwowiec,
pigwa, czarna porzeczka, natka pietruszki, pomarańcza, grejpfrut, biała
kapusta, czerwona kapusta, szpinak, kalafior, brukselka, czy nawet czerwona
papryka.
Co w cytrynie piszczy?
W cytrynie znajdziemy witaminy z grupy E, B, potas,
beta-kaoteny, żelazo, sód, magnez oraz terpeny pobudzające wydzielanie śliny.
Dzięki temu cytryna pobudza soki trawienne, oczyszcza organizm. Dodatkowo warto
pamiętać o tym, że cytryna pobudza apetyt.
Właściwości lecznicze cytryny
- Łagodzi ból głowy
- Wzmacnia odporność
- Pomaga w walce z przeziębieniem
- Pomaga rozpuszczać kamienie w nerkach i woreczku żółciowym
- Obniża zakwaszenie krwi
- Zmniejsza objawy alergiczne
- Wspomaga detoksykację wątroby
- Pomaga oczyszczać jelita
Wyszoruj cytrynę przed spożyciem!
Cytryna zanim dojedzie do Polski musi przejść długą drogę. Handlarze muszą ją jakoś uchronić przed grzybami, pleśnią i szkodnikami. W tym celu są stosowane różne środki chemiczne. Dlatego zanim wrzucimy plasterek cytryny ze skórką do szklanki, najpierw wyszorujmy cytrynę szczoteczką, pod letnią wodą.
Dlaczego nie wolno pić herbaty z cytryną?
Fusy z herbaty w połączeniu z sokiem z cytryny zmieniają
glin w dobrze wchłanialny cytrynian glinu. To właśnie ten związek przyczynia
się do rozwoju choroby Alzheimera.
Najwięcej korzyści przyniesie nam picie wody z cytryną, do smaku i zdrowia warto dodać jeszcze do tego ciut miodu.
Komentarze
Prześlij komentarz