Pyszny i super tani sposób na obiad. Znany przez nasze babcie, dzisiaj już prawie zapomniany. A szkoda, bo to dobry sposób na przemycenie owoców dla dzieci. Tutaj znajdziecie przepis na szybki i smaczny obiad.
Źródło: wykonanie własne
Kluski łyżką kładzione.
Składniki:
Porcja dla 4 osób.
1 kg mąki pszennej
5 jajek
szklanka mleka
szklanka wody
Przygotowanie: Jajka, mleko i wodę zmiksować. Następnie do zmiksowanych składników powoli dodawać mąkę. Masa powinna być gęsta, tak aby można było ją nakładać łyżką na wrzątek.
Gotowanie: Do dużego garnka trzeba nalać wody, do tego dodajemy 2 łyżki oleju, żeby kluski się nie sklejały. Najpierw namaczamy łyżkę stołową w gotującej się wodzie, potem nabieramy nią ciasto i wkładamy ponownie do wrzątku. Czekamy, aż ciasto samo spłynie z łyżki. Po wypłynięciu klusek gotujemy je jeszcze przez 5 minut.
Sos truskawkowy: Kilogram truskawek miksujemy blenderem. Tak przygotowanym sosem polewamy kluski. Jeśli ktoś jest uczulony na truskawki, można zmiksować jagody z odrobiną cukru.
Smacznego!
PS. Najlepsze są truskawki z własnego ogródka :P Mniam, pychotka :)
Komentarze
Prześlij komentarz