Kluski łyżką kładzione z sosem truskawkowym.

Pyszny i super tani sposób na obiad. Znany przez nasze babcie, dzisiaj już prawie zapomniany. A szkoda, bo to dobry sposób na przemycenie owoców dla dzieci. Tutaj znajdziecie przepis na szybki i smaczny obiad. 

Źródło: wykonanie własne

Kluski łyżką kładzione. 
Składniki: 
Porcja dla 4 osób.
1 kg mąki pszennej 
5 jajek
szklanka mleka
szklanka wody

Przygotowanie: Jajka, mleko i wodę zmiksować. Następnie do zmiksowanych składników powoli dodawać mąkę. Masa powinna być gęsta, tak aby można było ją nakładać łyżką na wrzątek. 
Gotowanie: Do dużego garnka trzeba nalać wody, do tego dodajemy 2 łyżki oleju, żeby kluski się nie sklejały. Najpierw namaczamy łyżkę stołową w gotującej się wodzie, potem nabieramy nią ciasto i wkładamy ponownie do wrzątku. Czekamy, aż ciasto samo spłynie z łyżki. Po wypłynięciu klusek gotujemy je jeszcze przez 5 minut. 
Sos truskawkowy: Kilogram truskawek miksujemy blenderem. Tak przygotowanym sosem polewamy kluski. Jeśli ktoś jest uczulony na truskawki, można zmiksować jagody z odrobiną cukru. 

Smacznego!

PS. Najlepsze są truskawki z własnego ogródka :P Mniam, pychotka :)

Komentarze