Chcesz mieć jagody w ogrodzie? Zobacz co musisz zrobić.

Od zawsze lubiłam jagody. Teraz chce mieć w swoim ogrodzie. Tylko muszę się odpowiednio przygotować. 

Po pierwsze - wybieram jagodę. 

Borówka amerykańska czy jagoda kamczacka?

Ze względu na dosyć słabą ziemię w moim ogrodzie, postawiłam na jagodę kamczacką. Jest ona odporna na suszę, lubi nasłonecznione miejsca, oprócz tego urośnie nawet w cieniu. To jest bardzo fajna i wytrzymała roślina. Warto ją mieć.

Wykonanie własne
Po miesiącu wygląda tak: 


Zalety jagody kamczackiej:

     Wojtek - Jest to najbardziej słodka odmiana jagody kamczackiej. 

   Jagoda kamczacka ma bardzo dużo witaminy A i C, oprócz tego zawiera żelazo, miedź i jod. Owoce tej rośliny, mają pozytywny wpływ na naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza cały organizm z toksyn, wzmacnia organizm, spowalnia procesy starzenia się, podnosi odporność, wspiera w walce z przeziębieniem oraz pomaga w walce z niektórymi nowotworami. 

    Przetwory wykonane z jagody kamczackiej zachowują około 80% zawartości witamin i minerałów.

Powyższe powody przekonały mnie o wyborze jagody kamczackiej.

Przygotowanie gruntu:

Przed wkopaniem krzewu, najpierw należy w ziemię wkopać odpowiednią ilość kompostu. Na jeden krzew potrzeba minimum 10 kg kompostu albo obornika. 

Pamiętaj o DWÓCH KRZEWACH!

Aby były owoce, niestety nie wystarczy jeden krzew. Do tego trzeba dwojga. Te krzewy wspólnie się zapylają. Najlepiej dokonać zakupu w sklepie ogrodniczym, tam są specjaliści, którzy chętnie doradzą i powiedzą jak pielęgnować tą roślinę.

Wykonanie własne
Krzewy sadzimy w odległości 1-1,5 m aby mogły wzajemnie się zapylać :)

Po zakupieniu krzewów, przygotowaniu ziemi, przed zakopaniem sadzonki, korzenie trzeba nasączyć w wodzie minimum przez 2 godziny. Potem wyjmujemy sadzonkę,  rozkładamy korzenie i przysypujemy młody krzew. Oczywiście nie możemy zapomnieć o podlaniu po zakopaniu krzewu. 

Owoce będziemy zbierać nawet już w drugim roku. 

Z nich można przygotowywać wiele potraw. Mi najbardziej przypadły do gustu kluski parowe z nadzieniem owocowym w postaci jagód kamczackich. 

Polecam ten krzew, w przyszłości przyniesie wiele smakowitych doznań. 

Komentarze