Sezon na ogórki czas zacząć! Ja już zebrałam pierwsze ogórki ze swojego ogrodu i włożyłam kilka słoiczków. Mam tutaj sprawdzony przepis, którym chcę się tutaj podzielić.
Uwaga!
Żeby ogórki kiszone się udały i były smaczne to najlepsze będą te ogórki z własnego ogródka. Ogórki kupne wychodzą zawsze gorzej. Ja na swoje potrzeby nie stosuję nawozów i dzięki temu są najlepsze.
Składniki zalewy:
Źródło: pixabay.com |
Uwaga!
Żeby ogórki kiszone się udały i były smaczne to najlepsze będą te ogórki z własnego ogródka. Ogórki kupne wychodzą zawsze gorzej. Ja na swoje potrzeby nie stosuję nawozów i dzięki temu są najlepsze.
Źródło: pixabay.com |
Składniki zalewy:
- 2 łyżki soli
- 1L wody
Na spód słoika:
- 2 ząbki czosnku
- koper
- chrzan
- 2 liście z wiśni
Przygotowanie:
Układamy ogórki w słoiku, na wierzch możemy wrzucić jeszcze czosnek, liście wiśni i chrzan. Zalewamy słoik ciepłą wodą z solą. Dzięki zalewaniu ciepłą wodą ogórki szybciej kisną i są bardziej twarde.
Smacznego!
Mi się nigdy nie udają ogórki. Pozostają tylko kupne. A jeżeli chodzi o sklepowe ogórki kiszone producent przeze mnie polecany jest tylko jeden ;) A kto to? Pewnie ten sam, co u Was.
OdpowiedzUsuń